Pastörizasyon ile su, bakterileri, virüsleri, kistleri ve solucanları öldürmek için ısıtılır. Isı değişiminin sınırlı verimliliği pastörizasyonu pahalı hale getirir. Pastörizasyon hemen tedavi döneminden sonra dezenfekte olmaya devam eden artık bir ürünü geride bırakmaz.
Düşük basınçlı cıva ark lambaları, antiseptik özelliklere sahip ultraviyole ışık üretir. Radyasyon patojenleri öldürür veya devre dışı bırakır. Bakteriler nispeten düşük miktarda radyasyon ile öldürülür, virüsler daha dirençlidir ve kistler ve solucanlar etkilenmez.
Lambanın verimliliği yaşla birlikte azalır ve yıllık olarak değiştirilmelidir. Sudaki renk, bulanıklık ve organik safsızlıklar da ultraviyole enerji iletimini engeller ve verimliliği güvenli olmayan seviyelere düşürebilir. Ayrıca, radyasyon, tedavi süresinin ötesinde dezenfekte olmaya devam eden hiçbir artık ürün bırakmaz.
Üç dakika kaynar su, hastalığa neden olan organizmalar ve giardia kistleri de dahil olmak üzere bakterileri öldürür. Bununla birlikte, kaynama, nitrat ve sülfatlar gibi inorganik safsızlıkları konsantre eder. Kaynamış su da tadı alır çünkü karbondioksit giderilir.
Filtre sistemleri, çeşitli kirleticileri kontrol etmenin nispeten basit ve etkili bir yoludur. Bunlar arasında mekanik filtreler, aktif karbon filtreler, oksitleyici filtreler ve nötrleştirici filtreler bulunur. Filtrasyon sistemleri sadece içme suyunda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu, su kaynağınızın temiz, kirlenmemiş ve içmeye uygun olması gerektiği anlamına gelir.
Mekanik filtreler, kum, silt, kil ve organik maddeler dahil olmak üzere sudaki askıya alınmış materyali uzaklaştırır. Çözünmüş veya çok ince parçacıkları çıkarmazlar ve genellikle diğer arıtma ekipmanı ile birlikte kullanılırlar. Filtreler genellikle kumaş, elyaf, seramik veya diğer eleme malzemelerinden oluşur. Mekanik filtreler, tek bir su hattına veya musluğa monte edilen kartuş birimleri veya tüm evsel su kaynağını tedavi eden tank birimleri olabilir. Filtrelere düzenli aralıklarla bakım yapılmalıdır.
Aktif karbon filtreleri, bir karbon kartuşundan geçerken kirleri emer. Genel olarak, istenmeyen koku ve tatları, organik bileşikleri ortadan kaldırmak ve kalıntı kloru uzaklaştırmak için kullanılırlar. Çoğu inorganik kimyasallar, metaller, mikroorganizmalar ve nitratlar filtreler tarafından çıkarılmaz.
Karbon filtreler ayrıca radon gazı, birçok çözünmüş organik kimyasal ve trihalometan gibi potansiyel olarak tehlikeli kirleticileri de giderir. Bu kirletici maddelerin düşük seviyeleri varsa, bütün bir ev birimi kullanılabilir. Bununla birlikte, bu filtreler bu kirleticilerin sürekli yüksek seviyelerini temizlemek için tasarlanmamıştır. Kontaminasyon giderilemediğinde, alternatif bir su kaynağı en güvenli çözüm olabilir.
Karbon filtre, kirletici maddelerle doymuş hale geldiğinden ve düzenli olarak değiştirilmesi gerektiğinden etkinliğini kaybeder. Filtrenin nominal kullanım ömründen daha uzun süre kullanılması, kirleticilerin içme suyuna akmasına neden olabilir. Üniteyi satın almadan önce bayiye filtrenin değiştirilip değiştirilemeyeceğini, değiştirme sıklığını, yedek filtrelerin nereden satın alınabileceğini ve maliyetinin ne olduğunu sorun.
Aktif bir karbon filtresindeki malzeme, bazı bakteriler için bir büyüme yüzeyi sağlar. Filtre beş veya daha fazla gün kullanılmadıysa, kullanmadan önce klorlu suyu filtreden en az 30 saniye geçirin.
Bazı üreticiler karbon filtrelerine gümüş ilavesinin bakteri büyümesini azaltacağını veya önleyeceğini iddia ediyor. Bu karbon filtreler, Federal İnsektisit, Fungisit ve Rodentisit Yasası gereği ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından bakteriyostatik olarak kayıtlıdır. Gerekli kayıt, filtrenin aşırı miktarda gümüş salmadığını gösterir. EPA, filtrede veya sudaki bakterileri azaltmak için bu yöntemleri onaylamamıştır. Ayrıca, bir bakteriyostatik karbon filtre mikrobiyal olarak güvensiz olan suyun arıtılması için yeterli değildir.
Oksitleyici filtreler demir, manganez ve hidrojen sülfürü (çürük yumurta kokusu) giderir. Manganez zeolit kaplı filtre, çözünmüş demir ve manganezin parçacıklar oluşturmasına ve filtrenin tuzağa düşmesine neden olur. Bu filtreler, bir su yumuşatıcı istenmiyorsa demirin çıkarılmasında faydalıdır. Filtre genellikle tüm evsel su kaynağını arıtır. Birikmiş demir ve manganezin uzaklaştırılması için filtre periyodik olarak kimyasal bir çözelti ile durulanmalıdır.
Nötralize edici filtreler asidik suyu arıtır. Filtre, tüm ev suyu beslemesini kireçtaşı talaşlarından veya başka bir nötrleştirici maddeden geçirerek arıtır. Asidik su oluştuğunda, ev borularından kurşun, bakır veya diğer toksik metalleri su kaynağına sızabilir.
Filtre ile ilgili iki potansiyel sorun ortaya çıkar. İlk olarak, su sertliğini artırabilir. İkinci olarak, asidik su, su kaynağında halihazırda mevcut olan demir problemlerini yoğunlaştırabilir. Filtre, bazen kireçtaşı talaşlarının değiştirilmesi gerekmesi dışında çok az bakım gerektirir.
Ters ozmoz, saf olmayan suyu yarı geçirgen bir zardan basınçlandırır ve geçirir ve birçok safsızlığı giderir (yaklaşık yüzde 90'ı mineral ve biyolojik kirleticiler içermez). Membranın kalitesi ve suyun basıncı, suyun kirleticileri ne kadar etkili bir şekilde ayırdığını belirlemeye yardımcı olur.
Ters ozmoz (RO) üniteleri, inorganik kimyasalların (tuzlar, metaller ve mineraller gibi), çoğu mikroorganizmanın ve birçok organik kimyasalın önemli miktarlarını giderir. Nitrat gibi bazı organik bileşikleri etkili bir şekilde uzaklaştırmazlar; seviyeleri biraz düşürecekler.
Mekanik filtreler ve aktif karbon filtreler her zaman bir RO ünitesiyle kullanılır. İlk olarak, mekanik filtre ters ozmoz zarını tıkayan kir, tortu ve diğer kirleri temizler. Ardından RO ünitesi kurulur. Aktif karbon filtresi daha sonra RO ünitesinden geçen bazı organik bileşikleri temizler. Ancak nitratlar karbon filtrelerden geçecektir.
Ters ozmoz üniteleri büyük miktarda su kullanır. Tipik olarak, RO birimlerine konulan suyun yaklaşık yüzde 75'i veya daha fazlası kirleticilerle birlikte atılır. Bu sistemler sınırlı su tedariki olan haneler için uygun olmayabilir. Bu ünitelerin satın alınması pahalıdır ve düzenli bakım gerektirir. Genellikle sadece bir pişirme ve içme hattına bağlanır ve mutfak lavabosunun altına monte edilirler. Membranın sağlam olduğundan emin olmak için su kaynağının düzenli olarak test edilmesi gerekir.
Damıtma, buhar olarak buharlaşana kadar suyu ısıtır. Buhar nispeten saf suya döndüğünde mineraller, bakteriler ve diğer maddeler geride kalır. Damıtıcılar bakteri, mineral, eser miktarda metal, birçok organik kimyasal ve nitratı giderir. Bazı fotoğraflar, kaynama noktaları sudan daha az olan kirleticilerin (bazı böcek ilaçları ve uçucu çözücüler) su ile buharlaşmasına ve damıtılmış su ile yeniden yoğunlaşmasına izin verir. Havalandırmalı bir distile bu sorunu önler. Damıtıcılar ayrıca yararlı mineralleri giderir ve suyun tadını düz veya yumuşak yapar.
Damıtma işlemi çok yavaştır (günlük kapasite genellikle iki ila beş galon arasındadır). Bir galon damıtılmış su üretmek için yaklaşık beş galon musluk suyu gereklidir. Fotoğraflar nispeten pahalıdır. Sık sık temizlik gerektirirler ve temiz tutulması zor olabilir. Bir distile satın alırken bakım gereklilikleri ve elektrik tüketimi önemli hususlar olmalıdır.
Su kaynaklarının yaygın bir sorunu, çoğunlukla aşırı kalsiyum ve magnezyumun neden olduğu sertliktir. İyon değiştirme sistemleri sertliğe neden olan mineralleri çıkararak sert suyu yumuşatır. Bu sertlik mineralleri sabunların ve deterjanların temizleme etkisine müdahale edebilir ve sıcak su borularında, su ısıtıcılarında ve armatürlerde kireç birikmesine neden olabilir. Sistem ayrıca bazı demir, manganez ve birçok ağır metali etkili bir şekilde temizler.
Sert su, bir değişim reçinesi içeren bir tanktan pompalanır. Değiştirme reçinesi üzerindeki sodyum sertlik minerallerinin yerini alır. Sodyum, yumuşatılmış suda çözünür formda kalır. Kalp sorunu olan kişiler bu sorunu, mevcut ev tipi yumuşatılmış su kaynağındaki sodyum seviyesini bilmesi gereken bir doktorla tartışmalıdır.
Düzgün çalışması için reçine tankı, bir sodyum klorür (tuz) çözeltisi ile periyodik olarak yıkanmalıdır (veya şarj edilmelidir). Bazı yumuşatıcılar, düzenli bir programda veya bir elektronik sensör reçinenin yeniden şarj edilmesi gerektiğini algıladığında tankı otomatik olarak şarj eder. Otomatik şarj ile sadece sodyum saklama kabını dolu tutmanız gerekir. Diğer yumuşatıcılar manuel olarak şarj edilmelidir ve genellikle su arıtma şirketleri tarafından servis edilir.
Bir su arıtma sistemi satın almadan önce, su kaynağınızın kalitesini ve arıtmanın gerekli olup olmadığını bilin. Soruna en basit ve en ekonomik çözümü düşünün. Kontaminasyon kaynağının uzaklaştırılması, yeni bir içme suyu kaynağı elde edilmesi veya suyun bir su arıtma sistemiyle arıtılması uygun çözümler olabilir.
Belirli kirleticileri işlemek için kullanılan daha yaygın tedavi yöntemlerinden bazıları Tablo 1'de belirtilmiştir. Bu genel bir kılavuzdur ve tüm potansiyel tedavi tekniklerini veya kirleticileri içermez. Kirleticinin konsantrasyonu ve çeşitli kirleticilerin kombinasyonu, tedavi yönteminin etkinliği üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.
Tablo 1
Su kalitesi sorunlarına çözümler
İlk tercih veya en iyi tedavi seçeneği
İkinci şans
Üçüncü seçenekler
İlk tercih veya en iyi tedavi seçenekleri
İlk tercih veya en iyi tedavi seçeneği
İkinci seçenekler
İlk tercih veya en iyi tedavi seçenekleri
İlk tercih veya en iyi tedavi seçenekleri
İkinci şans
İlk tercih veya en iyi tedavi seçeneği
İkinci şans
Üçüncü seçenekler
İlk tercih veya en iyi tedavi seçeneği
İkinci seçenekler
İlk tercih veya en iyi tedavi seçenekleri
İlk tercih veya en iyi tedavi seçeneği
İkinci şans
İlk tercih veya en iyi tedavi seçeneği
İkinci şans
İlk tercih veya en iyi tedavi seçenekleri
İlk tercih veya en iyi tedavi seçeneği
İkinci şans
Üçüncü seçenekler
Dördüncü seçim
İlk tercih veya en iyi tedavi seçeneği
İkinci şans
Üçüncü seçenek